Tu, cum definesti „munca”?

Majoritatea oamenilor definesc munca in termeni de rezultate exterioare produse. Sa vinzi alimente este o munca.  Sa construiesti o casa este o munca. Sa faci haine este o munca. A munci este mult despre a face si tinde sa fie definita mult in termeni de rezultate.

Iata care sunt cele mai frecvente raspunsuri pe care le primesc atunci cand ii intreb pe clienti despre ce cuvinte asociaza cu „munca”:

  • Obligatie, datorie
  • Ceea ce fac pentru un salariu
  • Realizare, indeplinire
  • Responsabilitate
  • Sa-mi fac treaba
  • Lucrurile pe care le fac, dar nu asa cum vreau eu
  • Sa fac ce-mi spune seful

…si lista ar putea continua!

Definitiile noastre sunt constructii mentale, sunt acele lentile prin care ne construim realitatea.

Tu ce definitie pentru „munca” iei cu tine la JOB?

Suntem obisnuiti sa ne gandim la definitii ca fiind sensurile cuvintelor pe care le gasim in dictionar. Nu suntem obisnuiti sa gandim ca avem posibilitatea sa ne cream propriile definitii acceptate si ca ele conteaza foarte mult. Sensul anume pe care il dai cuvantului „munca” devine contextul si totodata conversatia mentala pentru toate actiunile tale de la locul de munca.

Asa cum in sport e posibil „sa joci in zona de excelenta”, la fel e posibil si la munca sa lucrezi intr-o stare de concentrare, „de curgere” imi place mie sa-i mai spun. Adica, actiunile tale sunt cele mai bune si vin una dupa alta, fara efort. De-a lungul timpului am descoperit ca sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i faci inainte ca aceasta stare sa poata fi mentinuta pe termen lung. Si anume, poti ramane concentrat atat timp cat ai un mentor/ lider/ antrenor care sa iti asigure spatiul de constientizare fara judecata si cu incredere. La fel ca si in sport. Stim cu totii ca asta nu se intampla in cele mai multe cazuri la locul de munca.

Pentru a sustine concentrarea pe perioade mai lungi de timp e nevoie sa privesti mai adanc sensul pe care tu il dai muncii tale. Si poti extinde gandirea asta chiar si in alte activitati, fie si in relatiile personale.

La locul de munca aducem definitii pentru …sef, client, produs, angajat, companie, corectitudine, scop, viziune…etc. Unele dintre acestea sunt realitati obiective, dar cu totii avem interpretari subiective ale cuvintelor. In multe aspecte, aceste definitii determina ceea ce noi vedem ca fiind „realitatea” si drept urmare, modul in care raspundem acelei realitati percepute.

Redefinirea muncii
Iti propun un exercitiu simplu pentru redefinirea oricarui cuvant important pentru tine.

Paul 1, incepe prin a-l defini cu mintea de acum, scrie….

Pasul 2, intreaba-te, de unde ai luat definitia curenta? si,

Pasul 3, evalueaza acea definitie si modific-o dupa bunul plac.

Nu exista o definitie corecta, „obiectiva” a muncii. Ce este important de stiut este ca definitia pe care ti-ai format-o in mod subiectiv este cea care iti influenteaza felul in care traiesti experienta muncii astazi. Fa o alegere constienta in legatura cu lentila prin care traiesti experienta muncii, un capitol atat de important de viata!

Din inima,

Mihaela de la Coaching din Pasiune